perjantai 22. kesäkuuta 2018

Meren äärelle


Högsåran (vanhastaan Haukisaari) tuulisessa säässä kävelen kohti merta metsän läpi lintujen iltakonsertin saattelemana. Minttumaaria lähestyy ja hiekkatien varrelta löydän metsämansikoita, ajetun heinän tuoksua ja lopulta kävelyn päämäärän kohisevan vaahtopäisen meren. 

Ajatukseni risteilevät. Toisenlaisessa maisemassa asiat näyttäytyvät eri tavalla. Tätä olen  tullut hakemaan. Tuulta joka tuulettaa ajatuksiani, kesän tuoksuja ja unohtunutta retkeilijän sieluani. Tällä tuulella on hyvä olla.

Etsin itselleni kokemuksia, elämyksiä. Joudun ponnistelemaan matkan etenemisen suhteen, teen matkaa.

Kun olen kuullut jo paljon, haen hiljaisuutta. Kun olen nähnyt, haen yksityiskohtia ja sävyjä - haen rauhaa ajatella ja kokea.

Högsåran keisarinsatamassa Kemiössä pidämme tuulta pari päivää ja kierrämme saarta ristiin rastiin. Saari oli aiemmin tunnettu luotsiasemana. Kylän vanhat tilat ovat 1700-luvun luotsitiloja. ” Voidaan olettaa että Högsåra oli asuttu ennen ruotsalaisten muuttoa, sillä saarella oli paljon maatiloja, 1530-luvulla peräti viisitoista”, kirjoittaa Clara Henriksdotter-Puranen. 

Suuri saari tärkeän väylän varrella. Suurruhtinas Aleksanteri III vietti osan kesistä 1885-1894 perheineen ja hoveineen Högsåran pohjoispoukamassa ja siitä nimi Kejsarhamn. Saarella he tutustuivat paikalliseen kalastajaeukko Serafinaan, joka sai myöhemmin lempinimekseen Kejsar-Fina. Suuriruhtinas Nikolai II jahti Standard (4338 tonnia) ajoi 1907 karille matkalla Hangosta Rikalaan lähellä Högsåran saarta. Luotsi todettiin myöhemmin syyttömäksi tapahtuneeseen, sillä hän oli varoittanut etenemästä niin suurella aluksella alueella.

Saari on siirtynyt nykyaikaan ja tuulivoimaan Ilo, Frej ja Flora tuulimyllyt tuottavat energiaa saarelle, Kasnäsiin ja Taalintehtaalle. Myllyt on nimetty kylän kolmen työhevosen mukaan.

23 vuotta sitten vierailimme kipparin kanssa Farmors kahvilassa. Se oli juuri avattu pieni idyllinen kahvila. Tänään kahvilasta on tullut turistinähtävyys. Herkuttelimme suurilla kakkupaloilla Pilssihiiren ala-astevalmistujaiskahveilla. Ala-aste on onnistuneesti takanapäin. Katolta tipahti vesiryöppy juhlijan selkään juuri sopivasti. Laivakoira harjoitteli kahvilakäyttäytymistä ansiokkaasti.

Viihdyimme saarella – kiitos!Vanha luotsitila koristeineen

Farmors Cafe kakkupalarivisto

Yksityiskohtia kahvilassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti