keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Mitä etsimme?

Tietysti sitä juuri oikeata ruokapaikkaa, sitä oikeata rantaa, sitä oikeata tunnelmaa. Peniche tarjoaa meille juuri oikeanlaista erilaisuutta. Perinteisen suomalaisen kulttuurisen koodin mukaisesti mekin haemme sitä aitoa ja ainutkertaista. Sitä me täällä löydämme ja se saa meidät hyvälle matkamielelle.

Niilo pienin ja innokkain matkamiehistä ostaa itselleen haavin kalastusta varten. Ranta sukunimensä mukaisesti hän rakastaa rannalla touhuamista. Eksyy siellä ehkä unelmiinsa.

Minun salaisia intohimojani on juuri sen oikean ja sopivan ruokapaikan metsästys, päivittäin. Paikallinen maukas ruoka riittää. Edullinen gourmet ruoka on se juttu.

Penichessä sunnuntaina syödään usein ulkona. Kiertelimme ja kaartelimme, osuisimmeko oikeaan. Hinnat ovat samansuuntaisia, makupuolella löytyy varmaankin eroja. Kalaa, kalaa ja kalaa. Sitähän täällä syödään. Aikamme tutkailtuamme päädyimme Sardinas ravintolaan ja söimme sardiineja. Tähänastisen matkamme parhaita. Mehukkaita, grillattuja herkullisuuksia. Hyvää viiniä ja jälkiruokana viereisen naisseurueen tunteikasta Fado laulua.

Strategiani ruokapaikan hakemisessa on sinnikkyys ja tarkka tuntoaisti. Yksinäisiä ja surullisen näköisiä kuppiloita tulee välttää. Paikalliset ihmiset, melu, tohina ja se jokin ovat melko varmoja merkkejä mahdollisista makunautinnoista. Talon viini kertoo paljon... Hyvä ruoka ja viini saa matkailijan hymyilemään.

Toinen käyttämäni strategia on kysellä kahviloista, kauppahalleista, kaupoista ravintoloita, joissa syö hyvin ja edullisesti. Matkabudjettimme on mitoitettu kohtuuhintaiseen herkutteluun. Niinpä myös Penichessä löysimme hiukkasen syrjässä olevan marisco - merenelävä ravintolan, jossa herkuttelimme simpukoilla ja kalalla. Naapuripöydän ranskalaiset söivät ensin Percebes äyriäisiä ja sitten taskurapuja. Percebes on suomeksi hanhenkaula. Sitä sanotaan maailman perhaimmaksi äyriäiseksi. Hanhenkaula kasvaa kivikossa mm. Penichen rannikolla ja kalastajat ovat erikoistuneet juuri tämän äyriäisen hankkimiseen. Nousuvesi vaikeuttaa niiden kalastamista ja työ on aikamoisen vaarallista. Paikan omistaja antoi Riston maistaa äyriäisiä ja kertoi niiden olevan maailman parhaita. Niitä viedään erityisesti Espanjaan, jossa niiden arvostus on suurta.

Penichessä yksi parhaista hetkistä olivat aamuhetket kulmakahvilassa. Konditoriassa asiakkaina olivat pääosin naiset. He joivat kahvinsa ja söivät sämpylänsä joka aamu kuulumisia vaihtaen. Mekin nautimme kahvin ja täytetyn sämpylän edullisesti ja viihtyisästi. Ollapa tällainen kahvila meidänkin lähitienoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti