torstai 13. tammikuuta 2011

Baltian maat 27.12.Taas kerran huomaan, miten rajoittunut on yleistietoni näistä naapurimaista.
Virohan on tietenkin tuttu monta kertaa koluttu maa.
Mutta Latvia ja Liettua, historia ja kohtalo, mitenkäs se meni.
Tuskin tunnistaa kumpi maa on kumpi, litit ja latit rahayksikköinä.

Ensin ajamme Latvian läpi. Viimeksi menimme samaa reittiä vuosia sitten. Silloin rajalla oli pitkät rekkajonot, nyt rajoja tuskin huomaa. Ajamme koko päivän lumista reittiä pitkin ja pysähdymme syömään Saslik nimiseen paikkaan.
Valitsen kanan, joka on kuorrutettu
maapähkinöillä, mielenkiintoinen yhdistelmä.

Yövymme Liettuan puolella Kaunasissa. Saimme ystävältä tiedot
mukavasta Bed and Breakfast paikasta. Sen löytäminen ei olekaan niin helppoa kuin ajattelin, mutta illansuussa vihdoin olemme perillä Ringaudaissa.

Vanhempi pariskunta on meitä vastassa ja toivottaa tervetulleiksi.
Olemme varanneet huoneet booking.com palvelimen kautta.
Sitä kautta voi melko hyvin kartoittaa eri hintaisia majapaikkoja.
Hotellit tarjoavat usein halvempia yöpymisiä.

Suosittelen tätä paikkaa muillekin matkaajille.

Nemunas Tour Guesthouse

50 Geliu Str, Ringaudai

Kodinomainen majoitus on niin mukavaa, Sissykin käyttäytyy ihan mallikkaasti.
Aamulla tulemme alas aamiaiselle ja pöytä on katettu kauniisti, rouva oli oikein paistanut banaanilättyjä meille. Taisimme syödä aamiaispöydän tyhjäksi. Tarjolla on myös itse valmistettua marmeladia.Ennen lähtöä juttelen majapaikan isännän kanssa. Hyvin ystävällinen ja mielenkiintoinen harmaahiuksinen mies, joka kertoo matkani ensimmäiset kiehtovat tarinat. Kiinnostus maan historiaan herää hänen kertoessa elämätarinaansa.

Jurgis ja hänen vaimonsa ovat tehneet elämäntyönsä yliopistossa. Hän on ekonomisti, joka on erikoistunut maatalouteen ja hänen vaimonsa on biologi. He tapasivat aikanaan yliopistolla, työskentelivät kolme vuotta Moskovassa, vuoden Englannissa. Toimivat opettajina yliopistossa. Samaan aikaan kun Liettua itsenäistyi Jurgisia alkoi kiinnostaa siirtyminen yksityiselle sektorille. Hän alkoi välittää autoja Englannista. Samoihin aikoihin hän osti tämän talon, joka oli yksikerroksinen. Hitaasti, ajan kanssa hän laajensi taloa. Matkailuala kiinnosti pariskuntaa ja niin toiminta vähitellen alkoi. Mukavinta työssä on uusien ihmisien tapaaminen.

He aloittivat toimintansa vuonne 2000, aluksi osa-aikaisena sittemmin kokopäiväisenä. Kesä-heinäkuussa paikassa on apulaisia, muuten pariskunta tekee kaiken itse. Tällä hetkellä puolet asiakkaista on suomalaisia, perheitä, työmatkalla, eläkeläisiä.

Suomalaiset muuttolinnut, jotka syksyn tullen ovat matkalla Espanjaan, pysähtyvät täällä, koska paikka on sopivasti matkan varrella. Suurin osa asiakkaista on ulkomaalaisia. Majatalossa on 10 huonetta, 24 ihmistä mahtuu yöpymään. Monet suomalaisista vieraista ovat vakioasiakkaita menossa etelään, ajavat 800 kilometriä päivässä, kiireellä määränpäähän. Monet suomalaiset ovat matkalla Unkariin.

Kesällä useat perheet tulevat useammaksi päiväksi. Lähellä on hyvät retkeilymahdollisuudet, pyöräilyreitit, retkiä järjestetään Latviaan. Pariskunnan poika järjestää matkoja Baltic Holiday yrityksen kautta.

Tälle majapaikalle nostamme maljan, suosittelemme.Tässä vähän tietoa Liettuan historiasta.

Liettuan historian katsotaan alkavan 1000-luvun alussa, kun maan nimin mainittiin ensimmäisen kerran kirjallisissa lähteissä. Valloitettuaan naapurialueita, liettualaiset perustivat Liettuan kuningaskunnan 1200-luvulla. Myöhemmin Liettuan suuriruhtinaskunta pysyi riippumattomana ja oli yksi viimeisistä kristinuskoon kääntyneistä maista.

1400-luvulla Puola-Liettuasta tuli Euroopan pinta-alaltaan suurikokoisin valtio. 1700-luvulla Puola-Liettua jakautui osiin Puolan jaossa ja Liettuasta tuli osa Venäjän keisarikuntaa. 1918 Liettuan tasavalta julistautui itsenäiseksi ja säilytti itsenäisyytensä toiseen maailmansotaan asti, kunnes Neuvostoliitto miehitti sen Molotov-Ribbentrop –sopimuksen etupiirijaon mukaisesti. Lyhyen Natsi-Saksan miehityksen jälkeen Liettuasta tuli osa Neuvostoliittoa 50 vuodeksi. 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajotessa Liettua sai itsenäisyytensä takaisin ja vuodesta 2004 se on ollut Euroopan unionin ja NATO:n jäsen.

Tällä hetkellä maan talous on vaikeuksissa. Aiemmin asiat olivat huomattavasti paremmin ja maan talouskasvu oli lupaavaa. Jurgisin mukaan maa oli Baltian johtava maa talousnäkymiltään. Nyt vienti on heikentynyt ja maa taistelee talousvaikeuksissa.

Liettuassa olisi mukava piipahtaa uudelleen ja pysähtyä pitempään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti