maanantai 17. tammikuuta 2011

Berliini 30.12.


Vihdoinkin Saksassa, pitkän Puolamatkan jalkeen.


Puolasta Berliiniin. Kaunasista Berliiniin on 989 kilometriä, E 30 tietä pitkin. Matka tuntuu tällä kertaa pitemmältä. Varaamme hotellin tietäen, että vastassa on suurkaupunki ja uudenvuoden aatto lähenee. Rajalla odotamme suurta ostosparatiisia, mutta sellaista ei tulekaan vastaan. Ainoastaan mukavan näköisiä korikauppoja tien varrella. Kantor, rahanvaihtopisteitä on joka paikassa. Itse vaihdoimme tarpeellisen määrän sloteja yöpymisiä ja syömistä varten.

Päivän köröttelemme kohti Saksanmaata. Sissy koira on jo tottunut hyvin omassa kopissa matkaamiseen. Tasaisin välein pysähdymme tauolle ja huoltoaseman tuoksut tulee tutuiksi. Koko ajan ulkona on hyytävän kylmä, viima puhaltaa ikävästi ja maa hohkaa kylmyyttä.Saksan moottoritiet tuntuvat niin loistokkailta Puolan jäisten teiden jälkeen. Saavumme illansuussa hotelliin. Paikan löytäminen vie oman aikansa, varsinkin jos kääntyy moottoritieltä yhtä risteystä liian aikaisin. Onneksi taksimies kertoo missä hotelli sijaitsee. Berliini on kansainvälinen kulttuurikeskus, aktiivinen ja värikäs. Toisen maailmansodan jälkeen kaupunki jaettiin eri osiin. Berliinin muuri rakennettiin 1961.

Käännöksiä ja tarkkaa kartanlukua, sitä se suurkaupungeissa ajaminen lienee. Terve maalaisjärki on hyvä säilyttää, aina voi kääntyä takaisin. Onneksi hotelli sijaitsee ikäänkuin matkan varrella siis oikealla puolella kaupunkia.Berliinissä on loskakeli ja lunta jonkin verran. Hotelli sijaitsee ihan keskustassa, Cartierin jalokiviliikkeen vieressä, Chanel, Max Mara ja muut tutut liikkeet ovat kulman takana. Emme tällä kertaa niissä piipahda. Aamulla on kiva ulkoiluttaa Citykoira Sissyä ja katsella samalla upeitä joulukoristein koristeltuja näyteikkunoita. Hotellin hintaan sisältyy aamiainen ja herkuttelemme oikein antaumuksella. Niilo on pukenut kauniin kiinalaisasunsa tällaisen juhlan kunniaksi. Hän on ottanut kummitädiltä saamansa asun erikoistilanteita varten.

Niilo juhla-asussa uudenvuoden aaton aamiaisella.

Olemme päättäneet jatkaa matkaa puolen päivän jälkeen, emme siis jää uudeksi vuodeksi Berliiniin, vaikkakin ajatus on houkutteleva. Aamupäivällä hyppäämme bussiin katselemaan Brandenburgin toria. Huomaamme, miten tämä kaupunki onkin aika suuria, kadut leveitä ja etäisyydet pitkiä. Pienellä kierroksella saimme kuitenkin pilkahduksen kaupungin mittakaavasta. Tänne olisi mukava palata uudelleen, ihan vaikka kaupunkilomalle.

On vaikea kuvitella tämän kaupungin historiaa, Berliinin muuria ja ilmasiltaa. Kaupungissa on noin 3,4 miljoonaa asukasta ja sen on Euroopan unionin toiseksi suurin kaupunki Lontoon jälkeen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti