keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Ekologisuus - käytännön valintoja
Huomaan, miten ekologinen ajattelutapa on minulla jo geeniperintönä. Onneksi. Huomaan olevani suhteellisen fundamentalisti kulutuksen suhteen. Miten se sitten toimii käytännön tasolla?

Asun vanhassa hirsitalossa, lämmitämme sitä pääosin puulla. Lajittelen, kerään ja kannan jätteet lajitteluastioihin. Keväällä hankimme oman kompostin aivan niinkuin kotonanikin on ollut lapsuudessa. Kerään marjat ja säilön omppuhillot. Syön mahdollisimman "käsittelemätöntä" ruokaa. Olen periaatteellinen kulutuksen suhteen. Pyrin itse kuluttamaan mahdollisimman vähän, siis hankkimaan mahdollisimman vähän tarpeetonta. Kaikki nämä ovat henkilökohtaisia valintoja.

Niilo ja Peppi kantaa tyhjiä muovipulloja roskiin.

Minua ilahduttaa kaupunki, jossa liikennettä on rajoitettu. Aiemmin vihasin moottoriteitä. Nykyisin ajattelen, että valtava liikenne on hyvä keskittää, jotta kylät ja kaupungit säästyvät saasteelta ja melulta. Aiemmin vastustin suuria kauppakeskuksia. Nyt ajattelen, että on ehkä järkevää keskittää toiminnot keskustan liepeille. Keskittää kaupan palatsit, jotta ihmiset saavat rauhassa keskittyä niissä kuluttamiseen.

Täällä huomaan, miten paljon jätettä saamme aikaiseksi. Kaikki muovipullot ja pakkaukset, jätesäkit täyttyvät nopeasti. Täällä on erikseen paikka lasille, muoville, muille jätteille. Mutta kumma kyllä meidän kaupunginosassa ihmiset jättävät jätepussit kadulle, jotta ne yön aikana korjattaisiin. Uskomaton käytäntö. Kyselin kerran miksi ja vastaus oli, että kaikki on mahdollista Espanjassa.
Puhtaanapito on tärkeä osa kaupungin viihtyisyyttä. Joka aamu kadut pestään ja roskat korjataan. Koirankakat häviävät aamuun mennessä, kunnes ne sitten taas ilmestyvät. Roskien jatkuva kiertokulku.


Rantaa puhdistetaan jatkuvasti. Ikkunoita pestään ja katu mopataan oman kaupan kohdalta. Lika ja pöly ovat ehtymätön luonnonvara. Kivilattian puhtaana pitäminen on arjen haaste.


Pikku pölyt ei juuri haittaa reissukoiraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti